Čokoláda mléčná 38% Single Origin IVORY COAST Vidamà (pecky)
Detailní popis produktu
Domori mléčná 38% čokoláda Single Origin IVORY COAST Vidamà (pecky)
Nevšedně intenzivní Single Origin 38% mléčná čokoláda pochází z sysoce aromatických kakaových bobů z Pobřeží Slonoviny, Kakaové boby jsou po dobu 6 dnů fermentovány na banánových listech, a poté 7 až 10 dní sušeny. Díky výměně pylu s okolími rostlinami pomeranče, manga, kávy a kardamomu je výsledkem obzvláště vonné aroma, se silnou a výraznou chutí! Kakaové boby se tak vyznačují silnými tóny dřeva a koření, přirozeně vyšší kyselostí, svíravostí a podtónem suchých plodů. Spolu se sušeným mlékem a třtinovým cukrem vytvářejí intenzivní kakaovo-mléčnou chuť doprovázenou chutí kokosu, lískovými oříšky, chlebovou kůrou a kořením. s podtóny suchých plodů s jemnou kyselostí, trpkostí a nízkou hořkostí.
Aromatické kakao typu Forastino se zrodilo v 19. století přirozenou hybridizací genetiky odrůd Guyana a Amelonado. Je pěstováno na plantáži Vidama, která se nachází v provincii Oulaidon na Slonovinovém pobřeží. Svůj název převzala od nedaleké maličké vesnice s 2000 obyvateli, zasazené mezi regionem Lagunas, poblíž Tiassalé a provincií Divo. Nachází se ve středu sítě dalších vesnic, některé až 20 km daleko, a proto se oblasti označuje za "tlukot srdce" a sociální epicentrum celé oblasti.
Kakao je produkováno v rámci projektu fair trade, který je provozován přímo sítí ChocoFair Cote d’Ivoire. Jeho cílem je chránita rozvíjet kvalitu zpracování, pěstování a biologickou rozmanitost plantáží v Africe. Výsledkem je uchování jedinečnosti kakaových bobů na plantážích, které pěstují více než jeden druh odrůdy kakaa.
Temperace je poslední fází zpracování kakaové hmoty, v případě ochucených a mléčných čokolád včetně všech přísad. Pokud zlehčíme složitost celého procesu, který je úctyhodnou alchymií, se jedná v podstatě o zahřátí tekuté kakaové hmoty/pasty, kterou můžeme již nazývat čokoládou. Následuje její ochlazení, zahřátí a ztuhnutí, čímž se ustálí struktura kakaového másla v čokoládě. Volbu teplot jednotlivých kroků temperace bude ovlivňovat vlastnost kakaových bobů, oblast pěstování i aktuální sklizně a druh čokolády. Výsledek ovlivní nejen senzorické vlastnosti, ale i akustické a chuťové, čímž čokoláda uspokojí všechny smysly nás, vášnivých konzumentů. Kvalitně temperovaná tabulka má zářivý lesk bez barevných změn či bílých reziduí vysráženého kakaového másla. Hodnotí se také celistvá struktura, čistý lom a pronikavý zvuk při rozlomení čokolády. V procesu temperace se setkáváme s přidáváním kakaového másla pro zjemnění a lahodně krémovou výslednou konzistenci. Naprosto nepřijatelné (a nepoživatelné) je přidání jakéhokoliv jiného tuku, než je ceněné a blahodárné kvalitní kakaové máslo. Naopak, kdy může být žádoucí příjemně zrnitá struktura je například v surové kakaové hmotě, čokoládě s kokosem, s kousky kakaových bobů, či tzv. "Whole Ground" čokoládě, kde jsou zpracovány celé boby se slupkou i šťavnatou dužinou, která je chrání v kakaovém lusku.
Čokoláda Vidàma je unikátní díky původu kakaa – původního typu kakaovníku aromatique jemného. Svět čokolády se vrátil k těmto původním druhům pro jejich nezaměnitelné vlastnosti. Kvalitní, ušlechtilé a vzácné kakaové boby, šetrně zpracovány v
RECEPT: 5ti minutová horká čokoláda
Postup:
-
Lehce zahřejeme mléko – z mléka se pouze lehce kouří, nevaří se. Odstavíme ze zdroje tepla.
-
Za intenzivního míchání metličkou přisypeme čokoládu a za neustálého míchání ji necháme rozpustit.
-
Stále pokračujeme v míchání metličkou a vrátíme zpět na rozpálenou plotýnku.
-
Po zahřátí - před bodem varu horkou čokoládu sundáme z plotýnky a pokračujeme v míchání metličkou další cca 1-2 minuty.
-
Hotový nápoj dochutíme kořením, dosladíme a můžeme servírovat!
Doplňkové parametry
Kategorie: | HORKÉ ČOKOLÁDY NA PITÍ A VÁŽENÉ ČOKOLÁDY NA VAŘENÍ |
---|---|
Hmotnost: | 1 kg |
Původ bobů: | Ivory coast VIDAMA |
Aroma: | intenzivní, kakaové, oříškové |
Kruh chutí: | lískové ořechy, jemná ovocná kyselinka, kokos, chlebová kůrka |
"Jsem jen pokorný služebník Čokolády a mým skutečným posláním je pomoci změnit historii jemného kakaa." Gianluca Franzoni
Jméno „DOMORI“ se zrodilo z lásky k Benátkám 17. století, symbolu obchodu, cestování a dobrodružství. V benátském dialektu znamená „domori“ „Due Mori“ (dva Maurové) - typický výraz, který odkazuje na dvě sochy na náměstí Piazza San Marco. Domori vznikla díky kreativní mysli a vášeni pro přírodu, gastronomii a kakao Gianluca Franzoniho, který v roce 1993 po studiích ekonomie a podnikání přijel do Venezuely a fascinován kouzlem kakaa se rozhodl vyvinout obchodní model pro přemístit jemné kakao. Franzoni žil v terénu tři roky. Experimentoval s různými odrůdami a posklizňovým zpracováním, aby zachoval biodiverzitu ve Venezuele a zabránil vyhynutí kakaa s mimořádně kvalitní kvalitou: CRIOLLO.
Domori je od svého zrodu v roce 1997 skutečnou revolucí ve světě kakaa: Byla to první čokoládová společnost, která používala pouze jemné kakao se zaměřením na vysokou kvalitu. První, kdo vyrobil čokoládu s kakaem Criollo, nejvzácnější a nejcennější vůbec. První, kdo ovládá celý dodavatelský řetězec počínaje plantážemi ve Střední a Jižní a Americe, a má vlastní plantáž, která mu umožňuje obnovit biodiverzitu kakaa Criollo. První, kdo znovu objevil a použil starodávný a jednoduchý vzorec pro čokoládu s použitím pouze kakaové pasty První, kdo vytvořil 100% čistý kakaový bar Criollo. A konečně první výrobce čokolády, který vytvořil Kodex ochutnávky čokolády pro objevování nekonečných nuancí kakaa. Domori je ve skutečnosti také první společností na světě, která zpracovává pouze jemné kakao nebo aromatické kakao.
Domori je založena na třech základních hodnotách: kvalita a inovace, směřující k vytvoření nové čokoládové kultury. Příběh Domori začíná snem "Jít do duše čokolády" a přinést kakao do nových výšin, kde čokoládový průmysl nikdy nebyl. "Unikátní a skvělá intuice" jako záchrana nejoceňovanějších odrůd kakaa před vyhynutím, zachování jejich původních vůní a jejich zpřístupnění velkým nadšencům čokolády z celého světa. "Odvážná volba", protože se jedná o nejjemnější, vzácné a nejméně produktivní odrůdy - aromatické kakao (Aromatique cacao), nazývané také jemné kakao (Fine cacao), představuje pouze 10% celosvětové sklizně, zatímco Criollo, nejvzácnější odrůda ze všech, představuje něco přes 0,001%. Odvaha jít za touto volbou umožňuje Domori nejen vyrábět čokoládu s širokou škálu aromatických profilů, ale také respektovat a zachovat biologické rozmanitosti.
Přítomnost člověka zde má stejnou důležitost jako surovina - pouze pozorné a zkušené ruce techniků Domori jsou schopny zaručit, že v konečném produktu budou zachovány a zdůrazněny aromatické rozdíly kakaa. Od chvíle založeni se společnost věnuje ochraně těchto cenných odrůd kakaa, jejich přirozeného prostředí a života zemědělců.
Domori si přímo vybírá producenty svých surovin a úzce s nimi spolupracuje a vytváří dlouhodobé vztahy. "Věříme, že jediný způsob, jak zajistit, aby byla vysoce kvalitní produkce skutečně udržitelná, je platit farmářům správně", proto Domori přidává spravedlivou marži k cenám na mezinárodním trhu. Kryje tak výrobní náklady a kompenzuje farmáře za jejich neustálé odhodlání při získávání produktů špičkové kvality. Spoluprací s družstvy, vládami i nevládními organizacemi pro vývoj plodin proběhlo nahrazení oblastí pěstování koky ve prospěch venezuelské kakaové rostliny Criollo a Trinitario, což z plantáží nyní dělá zdroj obživy místního obyvatelstva. Zásluha Domori o maximální využití jemného kakaa díky jeho zavedení na trh spolu s technickou a školicí podporou bylo možností, jak pěstitelům zaručit cenu, která by je přesvědčila, aby upustili od koky ve prospěch pěstování kakaa. Je důležité, aby se s pěstitelem zacházelo dobře a byl spokojen s prodejní cenou svého kakaa.
Jelikož se jedná o pěstování kakaa s nízkým výnosem, jedním z cílů Domori je vyškolit producenty kakaa tím, že jim předá znalosti ke zvýšení produktivity a udržení vysokých standardů kvality. Školení v terénu probíhají nepřetržitě a jsou zaměřena na botanické aspekty kakaa, na posklizňový segment a na fermentační proces. Hodnota uznaná producentům je konstantní: minimální mzda kakaového farmáře je obvykle silně podmíněna kótováním na burze, typem pěstovaného kakaa a produkční oblastí - všemi faktory, které silně snižují hodnotu uznané produkci, která často přímo ovlivňuje její kvalitu.
Jít tam, kde s čokoládou ještě nikdo nebyl, znovu objevit čistou podstatu ušlechtilého kakaa je pro Domori vášeň, projekt a nádherná posedlost zahrnující všechny složky jejího světa: pěstitele, výrobní techniky, distribuci síť, média, zákazníci a spotřebitelé.