Vegan

Čokoláda hořká 72% Single Origin MADAGASKAR Sambirano (pecky)

  • 1 z 4
Single Origin 72% veganské temperované pecičky s vysokým obsahem kakaového másla a snadným rozpouštěním. Ušlechtilé kakao původní odrůdy Sambirano je typické tóny červeného ovoce s intenzivní a plnou chutí kakaových bobů z rozmanité půdy Madagaskaru. Vynikající pro čokoláda pro gastronomické zpracování.
vegan-nostro-150x150
kategorie-7

  • Momentálně nedostupné
1 109 Kč
Kategorie: ČOKOLÁDY VÁŽENÉ A NA VAŘENÍ
MNOŽSTVÍ: 1 kg
Původ bobů: Madagaskar Sambirano (jemné kakao Aromatique)
Aroma: ovocné, intenzivní, sladké
Kruh chutí: červené ovoce
Temperace (profesionální a gastronomické využití): Roztavení až 55 °C, ochlazení 28/29 °C, zahřátí 31/32 °C
 
Tmavá 72 % čokoláda Domori, SAMBIRANO Madagaskar (pecky)

Single Origin veganské 72% pecičky temperované čokolády z ušlechtilé odrůdy původní druhu kakaovníku Aromatique jemného vyniknou výrazně ovocnými tóny – červeného ovoce, doprovázené příjemnou kyselostí. Extrémně, až nezvykle jemná, kvalitní a ušlechtilá chuť s opravdu lahodným rozpouštěním, díky kterému vynikne madagaskarská ovocnost, čokoládová chuť i příjemná sladkost. 

Kakaové boby pocházejí z homonymního údolí na severozápadním Madagaskaru. Madagaskar je úžasně rozmanitá krajina s velice pestrou flórou i faunou. Tato úrodná půda vytváří specifické aroma i chuť kakaových bobů. Vyznačují se svojí výraznou, typickou ovocností Madagaskaru se současně intenzivním aroma a plné výrazné chuti kakaa. Intenzivní, výrazná a plná chuť madagaskarského kakaa se sladkostí třtinového cukru vytváří nádhernou rovnováhu. Využití původního druhu kakaovníku Aromatique jemného rozeznáte všemi smysly.

Temperace je poslední fází zpracování kakaové hmoty, v případě ochucených a mléčných čokolád včetně všech přísad. Pokud zlehčíme složitost celého procesu, který je úctyhodnou alchymií, se jedná v podstatě o zahřátí tekuté kakaové hmoty/pasty, kterou můžeme již nazývat čokoládou. Následuje její ochlazení, zahřátí a ztuhnutí, čímž se ustálí struktura kakaového másla v čokoládě. Volbu teplot jednotlivých kroků temperace bude ovlivňovat vlastnost kakaových bobů, oblast pěstování i aktuální sklizně a druh čokolády. Výsledek ovlivní nejen senzorické vlastnosti, ale i akustické a chuťové, čímž čokoláda uspokojí všechny smysly nás, vášnivých konzumentů. Kvalitně temperovaná tabulka má zářivý lesk bez barevných změn či bílých reziduí vysráženého kakaového másla. Hodnotí se také celistvá struktura, čistý lom a pronikavý zvuk při rozlomení čokolády. V procesu temperace se setkáváme s přidáváním kakaového másla pro zjemnění a lahodně krémovou výslednou konzistenci. Naprosto nepřijatelné (a nepoživatelné) je přidání jakéhokoliv jiného tuku, než je ceněné a blahodárné kvalitní kakaové máslo. Naopak, kdy může být žádoucí příjemně zrnitá struktura je například v surové kakaové hmotě, čokoládě s kokosem, s kousky kakaových bobů, či tzv. "Whole Ground" čokoládě, kde jsou zpracovány celé boby se slupkou i šťavnatou dužinou, která je chrání v kakaovém lusku. 

Příjemně sladké čokoládové pecičky s širokým využitím, kterou ocení milovníci hořkých i sladších čokolád. Doporučujeme konzumovat pomalu a přímo před hlavním jídlem, jako dezert, nebo praktickou svačinku.
Složení: kakaová hmota min. 62,5%, kakaové máslo min. 10%, třtinový cukr 27%, sójový lecitin. Může obsahovat stopy ořechů, arašídů, mléka, cukru, sezamu a sóji. 
Výrobce: Domori Via Pinerolo 72-74 10060 None Torino, Itálie 

Postup: 
  1. Lehce zahřejeme mléko – z mléka se pouze lehce kouří, nevaří se. Odstavíme ze zdroje tepla.
  2. Za intenzivního míchání metličkou přisypeme čokoládu a za neustálého míchání ji necháme rozpustit.
  3. Stále pokračujeme v míchání metličkou a vrátíme zpět na rozpálenou plotýnku.
  4. Po zahřátí - před bodem varu horkou čokoládu sundáme z plotýnky a pokračujeme v míchání metličkou další cca 1-2 minuty.
  5. Hotový nápoj dochutíme kořením, dosladíme a můžeme servírovat!
Pozor - nejedná se o temperaci a takto připravená čokoláda je určena k okamžité spotřebě. Po ztuhnutí můžou vzniknout bílé stopy kakaového másla na povrchu. 
TIP! Vytvořte hustou konzistenci a namáčejte do čokolády ovoce, pečivo, nebo ji zapracujte do omáčky pod maso, salátový dresink nebo grilovací barbecue omáčky.
Základem každé chuti je výběr kvalitní čokolády bez náhražek.
 

domoricom_logo

"Jsem jen pokorný služebník Čokolády a mým skutečným posláním je pomoci změnit historii jemného kakaa." Gianluca Franzoni 

Jméno „DOMORI“ se zrodilo z lásky k Benátkám 17. století, symbolu obchodu, cestování a dobrodružství. V benátském dialektu znamená „domori“ „Due Mori“ (dva Maurové) - typický výraz, který odkazuje na dvě sochy na náměstí Piazza San Marco. Domori vznikla díky kreativní mysli a vášeni pro přírodu, gastronomii a kakao Gianluca Franzoniho, který v roce 1993 po studiích ekonomie a podnikání přijel do Venezuely a fascinován kouzlem kakaa se rozhodl vyvinout obchodní model pro přemístit jemné kakao. Franzoni žil v terénu tři roky. Experimentoval s různými odrůdami a posklizňovým zpracováním, aby zachoval biodiverzitu ve Venezuele a zabránil vyhynutí kakaa s mimořádně kvalitní kvalitou: CRIOLLO.

Domori je od svého zrodu v roce 1997 skutečnou revolucí ve světě kakaa: Byla to první čokoládová společnost, která používala pouze jemné kakao se zaměřením na vysokou kvalitu. První, kdo vyrobil čokoládu s kakaem Criollo, nejvzácnější a nejcennější vůbec. První, kdo ovládá celý dodavatelský řetězec počínaje plantážemi ve Střední a Jižní a Americe, a má vlastní plantáž, která mu umožňuje obnovit biodiverzitu kakaa Criollo. První, kdo znovu objevil a použil starodávný a jednoduchý vzorec pro čokoládu s použitím pouze kakaové pasty První, kdo vytvořil 100% čistý kakaový bar Criollo. A konečně první výrobce čokolády, který vytvořil Kodex ochutnávky čokolády pro objevování nekonečných nuancí kakaa. Domori je ve skutečnosti také první společností na světě, která zpracovává pouze jemné kakao nebo aromatické kakao. 

Domori je založena na třech základních hodnotách: kvalita a inovace, směřující k vytvoření nové čokoládové kultury. Příběh Domori začíná snem "Jít do duše čokolády" a přinést kakao do nových výšin, kde čokoládový průmysl nikdy nebyl. "Unikátní a skvělá intuice" jako záchrana nejoceňovanějších odrůd kakaa před vyhynutím, zachování jejich původních vůní a jejich zpřístupnění velkým nadšencům čokolády z celého světa. "Odvážná volba", protože se jedná o nejjemnější, vzácné a nejméně produktivní odrůdy - aromatické kakao (Aromatique cacao), nazývané také jemné kakao (Fine cacao), představuje pouze 10% celosvětové sklizně, zatímco Criollo, nejvzácnější odrůda ze všech, představuje něco přes 0,001%. Odvaha jít za touto volbou umožňuje Domori nejen vyrábět čokoládu s širokou škálu aromatických profilů, ale také respektovat a zachovat biologické rozmanitosti.

Přítomnost člověka zde má stejnou důležitost jako surovina - pouze pozorné a zkušené ruce techniků Domori jsou schopny zaručit, že v konečném produktu budou zachovány a zdůrazněny aromatické rozdíly kakaa. Od chvíle založeni se společnost věnuje ochraně těchto cenných odrůd kakaa, jejich přirozeného prostředí a života zemědělců. 

Domori si přímo vybírá producenty svých surovin a úzce s nimi spolupracuje a vytváří dlouhodobé vztahy. "Věříme, že jediný způsob, jak zajistit, aby byla vysoce kvalitní produkce skutečně udržitelná, je platit farmářům správně", proto Domori přidává spravedlivou marži k cenám na mezinárodním trhu. Kryje tak výrobní náklady a kompenzuje farmáře za jejich neustálé odhodlání při získávání produktů špičkové kvality. Spoluprací s družstvy, vládami i nevládními organizacemi pro vývoj plodin proběhlo nahrazení oblastí pěstování koky ve prospěch venezuelské kakaové rostliny Criollo a Trinitario, což z plantáží nyní dělá zdroj obživy místního obyvatelstva. Zásluha Domori o maximální využití jemného kakaa díky jeho zavedení na trh spolu s technickou a školicí podporou bylo možností, jak pěstitelům zaručit cenu, která by je přesvědčila, aby upustili od koky ve prospěch pěstování kakaa. Je důležité, aby se s pěstitelem zacházelo dobře a byl spokojen s prodejní cenou svého kakaa.

Jelikož se jedná o pěstování kakaa s nízkým výnosem, jedním z cílů Domori je vyškolit producenty kakaa tím, že jim předá znalosti ke zvýšení produktivity a udržení vysokých standardů kvality. Školení v terénu probíhají nepřetržitě a jsou zaměřena na botanické aspekty kakaa, na posklizňový segment a na fermentační proces. Hodnota uznaná producentům je konstantní: minimální mzda kakaového farmáře je obvykle silně podmíněna kótováním na burze, typem pěstovaného kakaa a produkční oblastí - všemi faktory, které silně snižují hodnotu uznané produkci, která často přímo ovlivňuje její kvalitu.

Jít tam, kde s čokoládou ještě nikdo nebyl, znovu objevit čistou podstatu ušlechtilého kakaa je pro Domori vášeň, projekt a nádherná posedlost zahrnující všechny složky jejího světa: pěstitele, výrobní techniky, distribuci síť, média, zákazníci a spotřebitelé.

Výrobce: Domori Via Pinerolo 72-74 10060 None Torino, Itálie
Dovoz: Monaco Int. s.r.o. Mladoboleslavská, 902 Areál AEROTAXI 197 00 Praha 9