Bio kakaová hmota 100% EKVÁDOR (zlomky)
Detailní popis produktu
100% bio kakaová hmota - Ekvádor
100% kakaová hmota neboli pasta vzniká mletím BIO ekvádorských kakaových bobů na speciálních mlýnech. Ekvádorské boby mají silně zemité aroma s typicky přírodními tóny kakaa. Možná zaznamenáte i jemné nuance s kyselostí tvarohu, jogurtu a sladkých rozinek. Při rozpouštění lze v textuře cítit malé kousky kakaových bobů, což dává kakaové hmotě opravdovost a surovost.
Teplota při zpracování nepřesáhla 42° a čokoláda obsahuje asi 50-55 % vysoce ceněného kakaového másla. Nejsou přidány žádné další aditiva a jedná se o čistou, BIO veganskou čokoládu, která si najde místo v každodenním vyváženém jídelníčku. Stejně jako její komplexní působení na zdraví je komplexní i její použití. Za mě doporučuji konzumovat přímo a užít si její úžasně silnou chuť a surovost. Lze přidat jako součást jídla například do jogurt (i (ne)jogurtů) či tvarohu, nebo použít jako surovinu pro vaření a pečení nejen sladkých pokrmů.
Prospěšnost konzumace kakaových bobů je vědecky podložená a kakaové boby byly zařazeny na seznam tzv.superpotravin. Jejich jedinečnost spočívá ve vysokém podílu zdraví prospěšných látek v synergickém, výjimečném působení na organismus.V případě kakaových bobů se stručně jedná o vysoký obsah antioxidantů zpomalující stárnutí a opotřebení buněk, minerální látky (železo, zinek, hořčík, draslík, vápník), vitamíny (K, E), mají významný podíl vlákniny a bílkovin nezbytných i k udržení zdravé hmotnosti. Uvažuje se i o snižování LDL cholesterolu, navyšování oxidu dusnatého, zdroje hormonů serotoninu, dopaminu a tryptofanu, díky kterým se produkován endorfin – nedostatkový při úzkostech a depresích. Theobromin v součinnosti s kofeinem zdravě povzbudí organismus a uvolňuje hladké svalstvo – křeče, menstruační bolesti či bolesti hlavy. Lze tvrdit, že kakaové boby zlepšují náladu, pozitivně regulují stresové stavy a úzkosti, působí proti stárnutí, zlepšují funkci mozku, vyživují organismus, zlepšují stav a elasticitu pleti, jsou ideální výživou pro sportovce a všechny, kteří přijali odpovědnost za péči o vlastní zdraví.
Komplexní potravina, s výraznou a silnou chutí potěší mysl i tělo.
RECEPT: 5ti minutová horká čokoláda
Postup:
-
Lehce zahřejeme mléko – z mléka se pouze lehce kouří, nevaří se. Odstavíme ze zdroje tepla.
-
Za intenzivního míchání metličkou přisypeme čokoládu a za neustálého míchání ji necháme rozpustit.
-
Stále pokračujeme v míchání metličkou a vrátíme zpět na rozpálenou plotýnku.
-
Po zahřátí - před bodem varu horkou čokoládu sundáme z plotýnky a pokračujeme v míchání metličkou další cca 1-2 minuty.
-
Hotový nápoj dochutíme kořením, dosladíme a můžeme servírovat!
Doplňkové parametry
Kategorie: | HORKÉ ČOKOLÁDY NA PITÍ A VÁŽENÉ ČOKOLÁDY NA VAŘENÍ |
---|---|
Složení: | BIO, RAW kakaová hmota 100% |
Původ bobů: | Ekvádor |
Aroma: | intenzivní, omamné |
Kruh chutí: | zemité, ovocné |
Struktura: | zrnitá struktura kakaových bobů |
Výrobce: | František Bačík, IČ 74951521 se sídlem Troubelice 10, 783 83 Troubelice |
Česká rodinná čokoládovna z Moravy pracovala od roku 2010, po dovezení prvních kakaových bobů a produktů z Ekvádoru, na realizaci svého čokoládového snu. První myšlenka o vlastní čokoládovně přišla již v roce 2002 s hlavním cílem – vyrobit čokoládu z kvalitních surovin bez použití jiných rostlinných olejů, než je kakaové máslo, bez přidaných látek, bílého cukru a lecitinu. Receptury na čokolády vznikaly dlouhodobým zkoumáním poměrů jednotlivých ingrediencí. První tabulka určená k prodeji spatřila světlo světa v roce 2013.
Celá manufaktura se nachází v moravských Troubelicích, v areálu bývalého statku, který byl zrekonstruován s respektem k okolí statku a se zachováním jeho původního ducha. Z hospodářské budovy je dnes výrobna, sklad i balírna čokolády.
Pro své produkty si vybrali právě ekvádorské kakao, které se řadí mezi nejznámější a nejkvalitnější na světě. Díky výjimečnému aroma a mimořádně příjemné chuti ekvádorského kakaa vyrábí vysokojakostní čokolády. Kořeny majitelů čokoládové manufaktury z Troubelic jsou právě v Ekvádoru, kde strávili velkou část svého dětství.
Dodnes pro ně přímo na plantážích vybírá ty nejkvalitnější a nejchutnější boby tatínek. Celý systém od sklizně, kontroly procesu zpracování po dovoz do České republiky mají zcela pod kontrolou a mohou se naplno věnovat ruční výrobě čokolád.
Oblasti pěstování kakaových bobů, které nalezneme v tabulkách z Troubelic jsou Esmeraldas, Manabí, Los Ríos, Azuay, Bolívar, Guayas, Santa Elena, Loja, Sucumbíos, Napo, Orellana.
„V každé tabulce naší čokolády můžete ochutnat něco ze vzdáleného Ekvádoru, rozmanité a exotické země Jižní Ameriky, ve spojení s poctivou prací malé české firmy, která si zakládá na kvalitě a osobním přístupu.“
Složení troubelických čokolád tvoří pouze kakaové boby, kakaové máslo a panela – ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Málokdo také ví, že právě v Troubelicích se zrodila myšlenka sladit čokoládu s panelou. Mléčné a bílé čokolády pak doplňuje sušené mléko. 100 % česká výroba zahrnuje kromě samotného procesu výroby čokolád i návrhy a výrobu obalů včetně finálního zabalení.