Kakaová hmota 100% Ekvádor bio (zlomky)
Popis
100% bio kakaová hmota - Ekvádor
100% kakaová hmota neboli pasta vzniká mletím BIO ekvádorských kakaových bobů na speciálních mlýnech. Ekvádorské boby mají silně zemité aroma s typicky přírodními tóny kakaa. Možná zaznamenáte i jemné nuance s kyselostí tvarohu, jogurtu a sladkých rozinek. Při rozpouštění lze v textuře cítit malé kousky kakaových bobů, což dává kakaové hmotě opravdovost a surovost.
Teplota při zpracování nepřesáhla 42° a čokoláda obsahuje asi 50-55 % vysoce ceněného kakaového másla. Nejsou přidány žádné další aditiva a jedná se o čistou, BIO veganskou čokoládu, která si najde místo v každodenním vyváženém jídelníčku. Stejně jako její komplexní působení na zdraví je komplexní i její použití. Za mě doporučuji konzumovat přímo a užít si její úžasně silnou chuť a surovost. Lze přidat jako součást jídla například do jogurt (i (ne)jogurtů) či tvarohu, nebo použít jako surovinu pro vaření a pečení nejen sladkých pokrmů.
Prospěšnost konzumace kakaových bobů je vědecky podložená a kakaové boby byly zařazeny na seznam tzv.superpotravin. Jejich jedinečnost spočívá ve vysokém podílu zdraví prospěšných látek v synergickém, výjimečném působení na organismus.V případě kakaových bobů se stručně jedná o vysoký obsah antioxidantů zpomalující stárnutí a opotřebení buněk, minerální látky (železo, zinek, hořčík, draslík, vápník), vitamíny (K, E), mají významný podíl vlákniny a bílkovin nezbytných i k udržení zdravé hmotnosti. Uvažuje se i o snižování LDL cholesterolu, navyšování oxidu dusnatého, zdroje hormonů serotoninu, dopaminu a tryptofanu, díky kterým se produkován endorfin – nedostatkový při úzkostech a depresích. Theobromin v součinnosti s kofeinem zdravě povzbudí organismus a uvolňuje hladké svalstvo – křeče, menstruační bolesti či bolesti hlavy. Lze tvrdit, že kakaové boby zlepšují náladu, pozitivně regulují stresové stavy a úzkosti, působí proti stárnutí, zlepšují funkci mozku, vyživují organismus, zlepšují stav a elasticitu pleti, jsou ideální výživou pro sportovce a všechny, kteří přijali odpovědnost za péči o vlastní zdraví.
Komplexní potravina, s výraznou a silnou chutí potěší mysl i tělo.
Složení: Kakaová hmota 100%. Může obsahovat stopy všech druhů ořechů, arašídů, mléka, vajec a sezamu.
Výživová hodnota (100 g): Energetická hodnota 2410 kJ (589 kcal); Tuky 52,41 g, z toho: nasycené mastné kyseliny 31,11 g; Sacharidy 1,3 g, z toho: cukry <0,4 g; Vláknina 26,4 g; Bílkoviny 14,16 g; Sůl 0,064 g
Výrobce: František Bačík, IČ 74951521 se sídlem Troubelice 10, 783 83 Troubelice
RECEPT: 5ti minutová horká čokoláda
Postup:
- Lehce zahřejeme mléko – z mléka se pouze lehce kouří, nevaří se. Odstavíme ze zdroje tepla.
- Za intenzivního míchání metličkou přisypeme čokoládu a za neustálého míchání ji necháme rozpustit.
- Stále pokračujeme v míchání metličkou a vrátíme zpět na rozpálenou plotýnku.
- Po zahřátí - před bodem varu horkou čokoládu sundáme z plotýnky a pokračujeme v míchání metličkou další cca 1-2 minuty.
- Hotový nápoj dochutíme kořením, dosladíme a můžeme servírovat!
Pozor - nejedná se o temperaci a takto připravená čokoláda je určena k okamžité spotřebě. Po ztuhnutí můžou vzniknout bílé stopy kakaového másla na povrchu.
TIP! Vytvořte hustou konzistenci a namáčejte do čokolády ovoce, pečivo, nebo ji zapracujte do omáčky pod maso, salátový dresink nebo grilovací barbecue omáčky.
Základem každé chuti je výběr kvalitní čokolády bez náhražek.
