Lexikon surovin: Kakaové máslo

Nizozemec Van Houten netušil, jak poškodil pověst zázračného, zdravého a léčivého kakaa, když oddělil kakaové máslo a kakaový prášek. Nekalá praxe potravinářského průmyslu je odstranění tzv. vylisování drahého, blahodárného kakaového másla z kakaových bobů/hmoty a prodává ho dále za obrovsky horentní sumy. Pro výrobu svých kakaových produktů pak použije levný a škodlivý tuk – často i palmojádrový tuk, jehož produkce devastuje celé ekosystémy.

Bez kakaového másla není čokoláda!

Blahodárný, lahodný a komplexní tuk jménem kakaové máslo je neobyčejně drahou surovinou! Tvoří asi 50% podíl ve složení kakaových bobů.Kakaové máslo dodává čokoládě jemnost a aromatickou, omamnou vůni. Kakaové máslo je také chemicky obdivuhodný, a stále ne podrobně probádaný tuk. Prokázán již byl téměř nulový obsah cholesterolu a je to jeden z nejstabilnějších tuků vůbec. Je zdrojem ozdravných antioxidantů, obsahuje zinek, mangan, měď, hořčík a železo a je považován na nezbytnou součást zdravého životního stylu.

Unikátní chemické složení a vit. E řadí kakaové máslo nejen do potravinářství, ale i farmacie a kosmetiky. Zjemňuje, hydratuje, zvláčňuje a chrání pokožku, pomáhá předcházet striím, jizvám a akné. Při pravidelném zevním používání jsou prokázány viditelné účinky na pleť. TIP: Přečtěte si náš článek o konzumaci kakaa a ochraně proti UV záření.

Volba pro sportovce, histamin-intolerantní, vegany i dietáře. 

V naší nabídce si přijdou na své nejen milovníci kvalitních ochucených i tradičních čokolád, ale i "dietáři" všeho druhu. Milovníci zdravého mlsání, sportovci či diabetici si zamilují bílou s minimem cukru, vanilkou a horským mlékem, které je zdrojem poolnohdonotných bílkovin). Pokud se vyhýbáte kravskému mléku, jste vegan, nebo opravdový čoko-gurmán a rádi objevujete nové chuťové dimenze prozkoumejte veganské bílé čokolády. Často obsahují protizánětlivý a antiseptický kokos a tedy kokosový tuk, který patří mezi proslulé MCT tuky (více v popisku zde a zde). Pro histamin-intoleratní může být právě veganská bílá čokoláda ideálním řešením. Navíc, dle výzkumu zde je nepražené kakao označené za vysloveně nízkohistaminovou potravinu. 

Už věříte, že kvalitní bílá čokoláda je čokoláda?