Bonnat
Starobylá rodinná čokoládovna z městečka Voiron ve Francii byla založena již roku 1884. Známá je svou rozsáhlou řadou „single-origin“ čokolád a hořko-mléčnými čokoládami s extra vysokým obsahem kakaa. Čokoládovna Bonnat má jedno historické prvenství: jako první zde navrhli řadu tabulkových čokolád s 75% kakaa, kde každá čokoláda je vyrobena z kakaových bobů z jiné země. Těmto čokoládám se začalo říkat „single-origin“ neboli „jedno-oblastní“ čokolády. Nápad se rychle ujal a dnes ho napodobuje řada výrobců nejen v oboru čokolády.
Očekávejte, že budete překvapeni, jakmile poprvé ochutnáte čokoládu Bonnat. Očekávejte neočekávané, přehlídku chutí a požitkářské pocity rozkoše. Zážitek, který vás přiměje znovu přemýšlet o všem, co víte o chuti čokolád a o nekonečných možnostech, které nabízejí tabulky Bonnat. Tento výjimečný zážitek začal vizí dokonalého, oddaného a neúnavného ambasadora čokolatiérského řemesla a umění dokonalé chuti.
Stéphane Bonnat zdědil svou vizi díky dlouhé rodinné tradici. Pokračuje s výrobou historických produktů „Maison Bonnat“ i výrobou své vlastní osobní práce. Díky tomu postupně vytváří „benchmark“ pro čokolády 21. století – vítejte u Grands Crus d’Exception, pravidelných vítězů mezinárodních soutěží.
Syn, vnuk a pravnuk čokolatiérů a cukrářů, je jedním ze dvou nebo tří profesionálů na světě, kteří propojují dokonalé ovládnutí čokolatierského a cukrářského řemesla s původem a kvalitou kakaových bobů. Stéphan Bonnat je cestovatel tělem i duší. Svoji první plantáž navštívil v 17letech a od jihoamerických farmářů se dozvěděl vše o pěstování kakaa. Profesionální čokolatiér a cukrář Stéphane Bonnat cestoval po Evropě, aby trénoval s těmi nejlepšími. Jedinečné techniky a tajemství výroby skvělé čokolády s však naučil při práci se svým otcem Raymondem Bonattem v rodinné manufaktuře.
Psal se rok 1983, když Raymond Bonnat vymyslel jako první Grands Crus. Vytvořil historicky první čokolády vyrobené výhradně z kakaových bobů jednoho původu – tzv. „single-origin“, „jedno-plantážové“ čokolády. Časem se z těchto původních čokolád Raymonda staly Grands Crus Historiques Maison Bonnat. Stéphane Bonnat pokračoval v této průkopnické práci pečlivým sledováním celého procesu pěstování kakaa, a dokonce získal své vlastní plantáže. Přímo spolupracuje s partnery v Asii a Africe. Každý rok podniká dlouhou 5měsíční cestu tropickými lesy – od Peru po Mexiko, od Venezuely po Brazílii, od Ekvádoru po Trojici, na Haiti i Kubu. Vyhledává nejvzácnějších druhy kakaovníků a obnovuje produkci těch, které jsou často považovány za ztracené.
"Na plantáží vždy poslouchám místní pěstitele. Mají excelentní poznatky o botanice. Často obhospodařují pozemky, které se se od dávných časů předávají z otce na syna. Vždy cestuji s čokoládami Bonnat, aby mohli ochutnat a pochopit příchutě, které vyhledávám.“
Usiluje o udržitelné zemědělství a jako člen aliančního programu Rainforest navazuje fair-trade obchodní vztahy s rodinami i zemědělskými družstvy a úzce s nimi spolupracuje.
„Společně se rozhodujeme na nejlepší posklizňové péči o kakaové boby bobů. Zaváděním přísných kontrol fermentace dosahujeme požadované kvality za čtyři roky. Je to dlouhodobá práce, ale právě toto hledání dokonalosti nám pomáhá vyhrávat zlaté a stříbrné medaile na Mezinárodních soutěžích čokolády “
Vize Stéphana Bonnata začíná pochopením země i pěstováním kakaa, přes blahobyt farmářských rodin po pečlivou výrobu čistě přírodní čokolády ve francouzské manufaktuře Voiron. Výsledné kvality této čokolády by nebylo možné dosáhnout průmyslovým zpracováním. Stéphane dělá vše pro dosažení dokonalosti, která odhalí opravdovou chuť a úžasné vlastnosti single-origin kakaových bobů. Praží a fermentuje kakaové boby a je jedním z mála čokolatiérů s 48hodinovým konšováním. Tímto způsobem zvýrazní veškeré vlastnosti kakaa a odstraní všechny příliš kyselé a svíravé příchutě. Díky takto dlouhému procesu konšování a použití exkluzivního kakaového másla nepotřebuje čokoláda Bonnat chemické přísady pro zvýraznění chutí nebo textury. Ať už se jedná o čokoládové tabulky nebo jemnou čokoládovou polevu, čokoláda Bonnat je vždy vyrobena pouze z kakaa, kakaového másla, cukru a ničeho jiného!
Při svých cestách po Latinské Americe pokračuje Stéphane Bonnat ve svém závazku používat kakao jako sílu pro rozvoj. Jeho šlechetnost a úcta k nám – klientům Bonnat Chocolate, k půdě i k lidem, kteří ji obhospodařují, zajišťuje vždy výjimečný a lahodný produkt; produkt, který není jen momentem potěšení pro jeho konzumenta, ale i spojením s planetou.
Stéphane Bonnat, aktivní propagátor peruánské kakaové cesty, překračuje kontinenty jako velvyslanec svých produktů a svého přesvědčení. Aby vytvářel i znovuobjevoval čokoládu své doby, setkává se se svými zákazníky, se skvělými kuchaři a s dalšími čokolatiéry. Společně s nimi sdílí nápady, ochutnává, tvoří. Je pohlcený svou profesí a všemi možnostmi, které čokoláda nabízí. Často se účastní výstav a je vždy připraven vás pozdravit s humorem, zdvořilostí a jednoduchostí.
Nakonec je to chuť, poctivý přístup a skromná prezentace čokolády Bonnat, které v nás probouzí touhu po radostném, lidském dobrodružství se Stéphanem Bonantem v čele, který nás směle vede k objevům, které přijdou.
Výrobce: Bonnat Chocolatier, 8, cours Senozan, 38500 Voiron, Francie
Dovoz: CokoBanka.cz s.r.o., Příkop 843/4, 60200 Brno
- Řadit dle:
- 2 položek celkem
Stránka 1/1
Stránka 1 z 1 - 2 položek celkem