Kyslík, rez a čokoláda

CO PROPOJUJE REZ A ČOKOLÁDU

Je to právě životodárný kyslík, který dokáže zničit železo korozí. Co dokáže udělat taková síla v našem těle? Stárnutí organismu, zvýšení zánětlivosti a výrazné poškození buněk. Řešení spočívá v příjmu ANTIOXIDANTŮ a kakaové boby jsou jedním z nejbohatších zdrojů na světě! K jejich uchování v čokoládě je třeba pouze šetrné zpracování a zachování obsahu kakaového másla.

Antioxidanty se starají o ozdravení buněk. Zlepšují strukturu a funkci důležitých buněčných elektráren mitochondrií. Narušené vysílají vadné signály, produkují další kyslíkové/volné radikály a zvyšují zánětlivost. Antioxidanty z kvalitně a šetrně zpracovaných kakaovýách bobů zmírňují nežádoucí efekty narušených mitochondrií.

Antioxidantů neboli molekul omezujících aktivitu volných radikálů“ je známa celá řada. Tělo si dokáže v těle antioxidanty vyrábět, avšak jejich velkou část je potřeba si zajistit stravou - čokoládou a vhodným životním stylem. Jejich poptávka v těle totiž rapidně stoupá se zvyšujícím se věkem, při náročné fyzické aktivitě, stresu, pobytu v znečištěném prostředí či při kouření. Prokazatelně vyšší příjem antioxidantů máme při dodržování zásad zdravého životního stylu. Přiměřený pohyb, vyvážený jídelníček a kvalitní čokoláda jsou tím správným řešením pro zachování mladistvého vzhledu, vitality a tělesné i duševní pohody. 

V kvalitní čokoládě a kakaových bobech se nachází doslova koktejl antioxidantů zejména tzv. polyfenolů. Řadí se mezi ně různé flavanoly, katechiny, flavanoidy, prokyanidy. Zvláště významný je epikatechin, kterého můžeme z kakaových bobů získat výrazně vyšší množství, oproti jiným potravinovým zdrojům. Epikatechin také pomáhá zvyšovat absorpci glukózy a její lepší využití. Jinak řečeno zlepšuje metabolismus sacharidů, reguluje jejich ukládání a prodlužuje pocit sytosti.

Tvoje hořká, bílá, ochucená či mléčná čokoláda podpoří tělo i mysl pořádnou porcí antioxidantů a živin blahodárného kakaa.